Kverneland Group Mechatronics

Webservices voor beheer en verwerking van geodata (11)


Doel/resultaat:
Doel van dit project was het opleveren van een drietal door de praktijk gevraagde Internetdiensten waarmee ruwe sensordata met behulp van (gestandaardiseerde) webservices ontsloten worden. Ook is een deel van de infrastructuur gerealiseerd waarmee deze en vele volgende webservices op een efficiënte en gemakkelijk te onderhouden wijze kunnen worden ontwikkeld, in productie genomen en beheerd. Dit is een eerste, pre competitieve stap in de richting van een Next Generation Farm Management System (“Google Farms”). De naam van het ontwikkelde platform is Agrosense.

Downloads:


  GPS coördinaat conversie applicatie tbv GEOseed (43)


  Doel/resultaat

  Het project GPS coördinaat conversie applicatie tbv GEOseed is door initiatiefnemer Kverneland ingediend. Het ontwikkelverzoek omvatte de ontwikkeling van een conversie unit die zowel GPS- als machineonafhankelijk de positie vertaald naar een zaaipositie ten opzichte van een ingestelde AB lijn op het veld. Hierdoor is het mogelijk met GEOseed te werken onafhankelijk van het merk Guidance systeem op de trekker.

  Download


    GEOplough (Ontwikkeling van datalogger en control system voor precisieploeg)

   Huidige ploegen in de markt functioneren op conventionele wijze en kunnen niet dynamisch worden aangepast aan de omstandigheden van het land. Dit project behelst de aanpassing en/of ontwerpen van een nieuw mechanisme aan de ploeg voor optimale afstelling en bodembewerking. Door de optimale ploegcondities en monitoring wordt brandstof bespaard. Afhankelijk van bodem situatie en ploegdiepte is tussen 3% en 12% brandstofbesparing mogelijk. Dit project past goed binnen thema controlled traffic farming. Omdat ploegen een relatief zware bewerking is, is er potentieel veel winst te behalen in brandstofbesparing en dus in energie/CO2-doelstellingen. Binnen dit project wordt samengewerkt met zusterbedrijf Klepp en AGCO.

    

    GEOseed (Ontwikkeling van precisiezaaier voor synchroon zaaien in lengte en dwarsverband)

   De huidige zaaiers / precisie zaaiers kunnen enkel in de lengte richting (rijrichting) zaaiafstand regelen, en niet in (patroon) dwarsverbanden. Het doel van dit project is een nieuw te ontwikkelen precisiezaaier waar men het zaad zowel in lengterichting als in dwarsverbanden kan zaaien, z.g.n "patroon"zaaien. Opbrengstverhoging wordt bereikt, doordat op een optimale plantafstand gezaaid wordt. Selectieve bemesting en onkruidbestrijding middels schoffelen wordt mogelijk. Een minimale oppbrengstverhoging van 6% is mogelijk evenals een kostenreductie van meer dan 5%. Dit project leverd een directe bijdrage aan controlled traffic farming. Geoseed biedt de mogelijkheid om bewerkingen die te maken hebben met gewasbescherming en bemesting preciezer uit te voeren.De succesvolle realisatie van dit project kan ook een belangrijke doorbraak betekenen in de mechanische onkruid bestrijding binnen de biologisch landbouw.